Waar moet ik aan denken bij onderzoek?

Je vindt het in de knowledgebase.

 

Hoe ga ik veilig om met persoonsgegevens?

Je vindt het in de knowledgebase.

 

Security Knowledgebase Windesheim

De plek voor al je online privacy & security vragen

Bekijk de FAQ

Previous

Next

Verantwoord omgaan met eigen persoonsgegevens

Hoe ga ik verantwoord om met mijn persoonsgegevens?

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is een gegeven dat herleidt kan worden naar jouw identiteit. Je zou denken dat dit alleen gaat om je voor- en achternaam, echter zijn persoonsgegevens veel breder. Zo zijn de volgende gegevens ook persoonsgegevens: adres, godsdienst, BSN-nummer, mailadres, verschillende pasjes zoals ID-kaart en rijbewijs, enzovoorts.

Waarom vormen mijn persoonsgegevens een risico?

Identiteitsfraude? Dat gebeurt toch alleen in films? Helaas komt identiteitsfraude steeds vaker voor en komt men er vaak pas te laat achter. Een dader kan bijvoorbeeld een credit card aanvragen op jouw naam wanneer zij beschikken over genoeg persoonsgegevens. Eventuele schulden die gemaakt worden staan dan op jouw naam. Simpelweg zeggen “Dat was ik niet.” gaat dan niet.

Een veelgehoorde opvatting rondom privacy is: ‘Ik heb toch niets te verbergen’. Toch zijn er bij het verzamelen van al die data wel degelijk gevaren die voor ons allemaal gelden:

  • Gegevens worden niet in context geplaatst waardoor je oneerlijk behandeld kunt worden.
  • Keuzes worden voor jou gemaakt zonder dat je het doorhebt.
  • Door algoritmes die zich aan jouw surfgedrag aanpssen kom je in een informatiebubbel terecht.
  • Je weet niet wie de data over een paar jaar in handen heeft en wat dan de (nadelige) gevolgen van de verzamelde gegevens kunnen zijn.

Lees hier meer over identiteitsfraude via politie.nl.

Hoe bescherm ik mijn persoonsgegevens?

Het beschermen van je persoonsgegevens kan het beste gedaan worden door je bewust te zijn van de risico’s. Heb je, je ID-kaart gescand om je ergens aan te melden? Zorg er dan voor dat je deze scan verwijderd zodra deze niet meer nodig is. Bevestig vooraf ook dat de instelling/persoon die vraagt naar je identiteit hier recht toe heeft. Denk hierbij aan je werkgever, medische instanties en overheidsinstanties. Wanneer je toch je ID-kaart ergens moet laten zien maar je, je er niet zeker bij voelt zorg dan dat je pasfoto en BSN bedekt zijn.

Klik hier om meer over identiteitsfraude via rijksoverheid.nl.