Hoe ga ik veilig om met persoonsgegevens?

Je vindt het in de knowledgebase.

 

Waar moet ik aan denken bij onderzoek?

Je vindt het in de knowledgebase.

 

Security Knowledgebase Windesheim

De plek voor al je online privacy & security vragen

Bekijk de FAQ

Previous

Next

Veilig gebruik maken van het internet

Waarom is mijn privacy belangrijk op het internet?

Het onvoorzichtig omgaan met (je eigen) persoonsgegevens brengt twee risico’s met zich mee. Echter geldt maar één van deze risico’s binnen Nederland en dat is de kans dat er identiteitsfraude gepleegd wordt met jouw persoonsgegevens.

Identiteitsfraude? Dat gebeurt toch alleen in films? Helaas komt identiteitsfraude steeds vaker voor en komt men er vaak pas te laat achter. Een dader kan bijvoorbeeld een credit card aanvragen op jouw naam wanneer zij beschikken over genoeg persoonsgegevens. Eventuele schulden die gemaakt worden staan dan op jouw naam. Simpelweg zeggen “Dat was ik niet.” gaat dan niet.

Lees hier meer over identiteitsfraude.

Open wifi

Open wifi komt men steeds vaker tegen: in de bus, bij het gemeentehuis of in restaurants. Het wordt aangeraden om geen gebruik te maken van openbare wifi. Ieder kwaadwillend persoon kan (vaak) zonder al te veel moeite het netwerkverkeer afluisteren en zo bijvoorbeeld jouw wachtwoord of bankgegevens achterhalen.

Mocht je toch gebruik maken van openbare wifi zorg er dan voor dat je geen belangrijke informatie verwerkt. Log nergens in, maak geen betalingen, etcetera.

Gebruik van een VPN

VPN, ofwel Virtual Private Network, staat voor een privénetwerk terwijl je gebruik maakt van een publiek netwerk. In de praktijk betekent dit dat je veilig kan internetten op openbare netwerken. Je verbinding is versleuteld, zo kunnen anderen op hetzelfde netwerk niet aflezen wat je aan het doen bent. Lees hier meer over VPN.

Gezond verstand gebruiken

Er zijn talloze trucjes en tools om veilig online te zijn. Deze tools helpen echter niet wanneer je roekeloos omgaat met je hardware en je gegevens. Het belangrijkste is om altijd nog je gezond verstand te gebruiken online. Klik niet op links die je niet vertrouwd, download geen lugubere bestandjes, noem maar op. Veiligheid begint bij jezelf.